Bent u bang voor ransomware?

veiligheid-slot

 

Het aantal ransomware aanvallen neemt toe. De schade die ze achterlaten kan erg groot zijn, niet verwonderlijk dus dat veel mensen er zo huiverig voor zijn. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de schade te beperken en zelfs om een aanval te voorkomen. Lees hieronder 6 belangrijke tips!

 

1. Zorg voor back-ups! Zorg dat u altijd een back-up heeft van uw belangrijkste bestanden. Mocht uw pc dan toch gekaapt worden, dan plaatst u de back-up weer terug en is er niets verloren. Het beste kunt u zorgen voor twee kopieën: een die in een clouddienst wordt opgeslagen en een fysieke externe back-up, zoals een externe harde schijf. Vergeet niet deze af te koppelen van de computer zodra u klaar bent, om te voorkomen dat ook deze back-up wordt besmet. Het is belangrijk om de back-upfunctie in de clouddienst te automatiseren, zodat het bijvoorbeeld elke dag of week op een bepaald moment gebeurt. En vergeet natuurlijk niet om ook uw externe back-up regelmatig te maken!

 

2. Gebruik goede anti-virussoftware om uw systeem te beschermen. Een goede virusscanner kan het gedrag van een programma analyseren. Zo kunnen virussen al in een vroeg stadium worden herkend. Dit wordt ook wel heuristische analyse genoemd, laat dan ook altijd deze functies aanstaan. Zo kan de software het gedrag van ransomware herkennen, nog voordat deze officieel gedetecteerd is.

 

3. Zorg dat alle software up-to-date is. Installeer nieuwe versies van uw besturingssysteem of andere software meteen zodra deze vrijgegeven worden. Kies daar waar mogelijk voor automatische updates.

 

4. Vertrouw niemand. Elk account kan gehackt worden en kwaadaardige links kunnen vanaf letterlijk elk account verstuurd worden: vrienden (op social media), collega’s of een online gaming partner. ransomware-2_0Cybercriminelen versturen vaak valse e-mails die erg veel lijken op berichten van bijvoorbeeld een webwinkel, een bank, de politie,… Alles met als doel u te laten klikken op een kwaadaardige link, zodat de malware in uw systeem komt. Dit wordt ook ‘phishing’ genoemd.

 

5. Zet de ‘extensies voor bekende bestandstypen verbergen’-optie in de mapopties van Windows Verkenner uit. Zo is het makkelijker om kwaadaardige bestanden te herkennen. Krijgt u een bestand toegestuurd (of download u zelf een bestand) met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ of ‘.scr’ en bent u niet voor 100% zeker over de herkomst van deze bestanden? Blijf er dan af! Ransomwarecriminelen kunnen namelijk verschillende extensies gebruiken om een kwaadaardig bestand te verhullen.

 

6. Kom je een onbetrouwbaar of onbekend proces tegen op je computer? Verbreek dan onmiddellijk de verbinding met internet. Hiermee voorkom je verdere verspreiding van de infectie.

 

Bron: nomoreransom.org. Hier kan u nog veel meer lezen, ook wat u kunt doen als u geïnfecteerd bent. Uiteraard kunnen wij u ook altijd helpen. Mocht u nog verdere vragen hebben, neem dan zeker contact op!

 

Geplaatst in Geen categorie.