8 tips om pijn aan uw polsen te voorkomen

 

Typen en schrijven

 

Als u veel moet typen of schrijven kent u het vast: pijn en kwaaltjes aan de pols. Luistert u dan niet naar uw lichaam, dan kan dit zelfs carpaletunnelsyndroom of repetitive strain injury (RSI) tot gevolg hebben. Ik geef u dan ook graag 8 tips mee om dit te voorkomen!

1. Las iedere 30-40 minuten een pauze in van een minuut of 3. Moet u een groot stuk tekst lezen? Leg dan uw handen in uw schoot voor wat rust.

2. Stel de werkplek goed af naar uw lichaam. Leg het toetsenbord plat neer, kies voor een ergonomische muis en gebruik een bureau met armsteunen.

3. Laat uw handen niet boven het toetsenbord zweven. Hierdoor kan er teveel spanning op de spieren komen te staan. Dit kan als gevolg hebben dat u de muis te stevig vast gaat houden en te hard gaat typen.

4. Gebruik een monitorsteun of laptopstandaard, zodat de kijkhoogte comfortabel is en de kijklijn optimaal om te werken.

5. Tijdens het werken met een muis of toetsenbord, drukken de polsen op het bureau. Hierdoor kunnen belangrijke bloedvaten afknellen en polsen stijf worden. Laat uw polsen daarom regelmatig even rusten op het bureau of een polssteun.

 

Niet enkel computerwerk kan zwaar belastend zijn. Ook schrijven met een pen kan pijn veroorzaken. Zeker het te hard vasthouden van een pen is een erg slechte gewoonte, die u veel last kan bezorgen. De laatste 3 schrijventips gaan dan ook over het correct vasthouden van een pen.

 

6. Kies altijd voor een pen die comfortabel in uw hand ligt en waarmee u soepel kan schrijven. Houd de pen niet te stevig vast en schrijf met uw hele arm, niet alleen de pols.

7. Leg uw papier altijd op een comfortabele afstand. Uw hand moet ook steeds recht zijn met het papier.

8. Zorg voor de juiste kantoorergonomie: kies bijvoorbeeld voor een verstelbaar, of zelfs een zit-sta bureau. Gebruik bij voorkeur een ergonomische pen.

 

Tot slot wil ik nog even het verschil tussen overbelasting en schrijfkramp belichten: schrijfkramp is een neurologische aandoening die zorgt voor verkramping van de vingers, handspieren en/of onderarmspieren. Soms verkrampen enkel de vingers die het potlood of de pen vasthouden. Andere keren kan zelfs de pen uit de vingers schieten. Schrijfkramp kunt u laten behandelen door therapie en het leren van een goede schrijftechniek en houding. Overbelasting komt door intensief gebruik van de spieren. Hierbij zijn de spieren en pezen overbelast, waardoor ze minder gaan functioneren en pijn doen.

 

Bron: Staples

 

 

Geplaatst in Geen categorie.