10 tips voor een ergonomische werkplek

Eigenlijk is een ergonomische werkplek gewoon een noodzaak. Het verbetert uw prestaties en zorgt ervoor dat u fijner kunt werken. Hoog tijd dus om dit aan te pakken! Onderstaande 10 tips helpen u gegarandeerd op weg!

 

bureaus

 

1. Een goede houding
Hangt u geregeld op uw stoel? Of zit u onderuitgezakt? Leer dit dan zo snel mogelijk af! Niet alleen kan u schade aanrichten aan uw lichaam, het doet ook geen goed aan uw concentratie. Zit dus rechtop en gebruik desnoods een rugsteun.

 

2. Schuif aan
Ga niet op armslengte van uw bureau zitten, maar schuif uw stoel aan. Zo wordt uw houding vanzelf een stuk beter.

 

3. Ondersteun uw armen
Zonder een goede ondersteuning van uw armen, is een goede ergonomie niet mogelijk. Zorg dat uw armsteunen op de correcte hoogte staan: uw schouders moeten ontspannen blijven en uw ellebogen moeten een hoek van 90 graden maken.

 

4. Houd uw voeten op de vloer
Wanneer uw voeten boven de grond bungelen, oefent u onnodig druk uit op uw benen en onderrug. Dit kan op lange termijn gevolgen hebben en last geven. Stel daarom uw stoel zo in dat u uw voeten plat op de grond kan plaatsen. Bent u, net als ik, nogal klein van stuk? Gebruik dan een voetsteun.

 

5. Plaats toetsenbord en muis vooraan
Omdat u hier – waarschijnlijk – het meeste gebruik van maakt, plaatst u uw muis en toetsenbord het best aan de voorrand van uw bureau. Zo kan u er het beste bij en kan u uw ellebogen in een hoek van 90 graden houden.

 

6. Houd uw polsen recht
Zoals ik in een eerdere blog al schreef, is het heel belangrijk om uw polsen recht te houden tijdens het typen. Doet u dit niet, dan kan u flinke klachten krijgen.

 

7. Kantel uw beeldscherm omhoog
Door uw beeldscherm iets omhoog te kantelen, ziet u alles duidelijker. Hierdoor vermindert u ook de glans en het risico op vermoeide ogen en hoofdpijn.

 

8. Juiste positionering
Zorg ervoor dat u uw gehele scherm kunt zien, zonder dat u uw hoofd hoeft te bewegen. Anders hebt u kans dat u uw nek gaat overbelasten, doordat deze een langere tijd in een onnatuurlijke positie staat.

 

9. Zorg voor uw zicht
Plaats uw scherm op een geschikte afstand en pas het contrast en de helderheid aan.

 

10. Laat uw ogen rusten.
Om te ervoor te zorgen dat u uw ogen niet overbelast, kunt u het best om de 20 minuten kijken naar iets dat op zo’n 6 meter afstand ligt. Dit doet u voor ongeveer 20 seconden.

 

Verder is het natuurlijk belangrijk om actief te blijven, zit niet de hele dag achter uw bureau. Neem geregeld een pauze en ga buiten even een frisse neus halen.

 

Geplaatst in Geen categorie.