Webdesigner: de 5 vragen

 

Uiteraard krijg ik niet alleen vragen over mijn werk als copywriter, ook over mijn werk als webdesigner is dat het geval. Hierover selecteerde ik er eveneens 5 voor jullie!

Webdesign, dat is het veranderen van kleurtjes en lettertypes, toch?

Nee, dat valt voor mij niet onder de noemer ‘webdesign’. 😉 Wat een webdesigner dan wel doet? Een website maken die voor 100% voldoet aan de wensen van een klant. Geen standaardgeval van het schap nemen en hier en daar iets aanpassen, maar starten vanaf 0. Maatwerk dus.

Met welke cms werk jij en waarom?

Vrijwel uitsluitend met WordPress, al heb ik ervaring met vele anderen.

Waarom WordPress? Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Het is ook makkelijk in gebruik voor mijn klant, de eindgebruiker. Een cms zoals bijvoorbeeld Drupal heeft heel veel mogelijkheden voor de bouwer, maar is moeilijk om te leren als ‘leek’. En veel mensen willen na oplevering toch zelf aan de slag kunnen met hun website.
  • WordPress is goed qua code. Ook op seo-gebied. Ik noem in dit geval geen namen 😉 , maar niet elke cms is op dit gebied in orde.
  • Er zijn veel plugins. Ongeacht wat je met je website wilt, ook in de toekomst, er is altijd wel een plugin die dit ondersteunt. Heel vaak gratis en anders voor een relatief laag bedrag.
  • Hetzelfde geldt als je (ooit) een webshop wilt: Woocommerce is ook goed en gebruiksvriendelijk en zo aan je website te koppelen.

Waarom ben je webdesigner geworden?

Gewoon, omdat het leuk is! Het is geweldig om elke keer weer een ander product te maken. Ik vind ook het complete proces leuk:

  • Het initiële gesprek met de klant waarin we samen op ontdekking gaan wat hij nodig heeft en wilt.
  • De opzet; de basis maken waarop later alles gaat steunen.
  • Het vervolggesprek, waarin ik mijn klant voorstel aan zijn toekomstige website (of alleszins de opzet daarvan). Een spannend moment: heb ik helemaal gevisualiseerd wat er in zijn hoofd zat?
  • De afwerking. Zorgen dat het helemaal goed is, zowel het uiterlijk als hetgeen dat onder het oppervlak zit.
  • De oplevering, weer een ‘baby’ die de deur uit gaat!

Webdesign is zo leuk vanwege het totaalpakket: je moet goed in gesprek gaan met je klant, om zeker te weten wat deze precies wilt. En dan komt het creatieve, maar ook technische aspect. Een website is veel meer dan een online visitekaartje. Hij moet goed draaien, responsive zijn, seo-technisch optimaal zijn,… En het is dus elke keer weer anders, dat houdt het prettig en spannend. Daarnaast vind ik het gewoon erg leuk om met css te spelen. Zeker aparte effecten aan foto’s geven (zoals bijvoorbeeld hier of hier) vind ik geweldig.

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd? En welke kennis is volgens jou onmisbaar?

Ik heb geen echte opleiding tot ‘webdesigner’ gevolgd. Maar ik heb wel veel specifieke kennis opgedaan, die in mijn opinie ook echt onmisbaar is:

  • html, css, php,…
  • seo
  • marketing

En ook hier geldt weer: enige kennis van psychologie, menselijk gedrag en lichaamstaal is erg fijn in een (eerste) gesprek. Er zijn regelmatig mensen die weten wat voor gevoel hun website moet uitstralen, maar die het nog niet visueel kunnen voorschotelen. Dan moet je jezelf toch wel kunnen inleven in die klant, om te kunnen leveren wat zij – behoorlijk letterlijk – enkel in gedachten hebben.

Tot slot: wat zijn de beste tips die je kan meegeven aan iemand die zelf zijn website wil maken?

  • Zorg dat je voor jezelf heel duidelijk hebt wat je wilt (huisstijl!), wie je klanten zijn en wat je met jouw website wilt bereiken.
  • Neem de lijst die ik hierboven noem en leer hier minstens de basis van. Zonder php kom je waarschijnlijk ook een heel eind, maar de rest is eigenlijk cruciaal om een goede, goedwerkende website te maken.
  • Let op bij het kiezen van je cms. Veel van hen lijken op het eerste zicht heel fijn om mee te werken, omdat je geen specifieke kennis nodig hebt. Maar dit komt heel vaak terug, om in je achterwerk te bijten.
  • Kies je voor WordPress (wat ik eigenlijk ook zou aanraden), installeer dan Yoast! Deze plugin kan jou helpen bij het optimaliseren van je seo.
  • Wacht niet te lang met hulp zoeken, als je vast begint te lopen met het maken van jouw website. Naar alle waarschijnlijkheid is de oplossing dan niet enkel sneller, maar – mede hierdoor – ook goedkoper. 😉

Heb jij nog vragen? Neem contact op!

 

webdesigner - Karolien

Geplaatst in Webdesign.